Normal_rekenen_onderneming_balans_economie

Bijna 200 klassen hebben hun voorspelling ingediend voor de ConjunctuurBekerStrijd 2016/2017. Dit is een wedstrijd van het CBS waarbij de hoogste klassen van havo en vwo onder leiding van hun docent de ontwikkeling van de Nederlandse economie voorspellen. De winnaar wordt in maart 2017 bekendgemaakt. De klas met de beste voorspelling wint een bokaal, masterclass en een mooie prijs. Dat meldt CBS.

De voorspellingen worden gemaakt aan de hand van tien indicatoren die het CBS ook gebruikt om de conjunctuur te analyseren. Om tot een voorspelling te komen gaan de leerlingen historische reeksen analyseren, indicatoren vergelijken, verbanden leggen en het nieuws volgen om tot een goede voorspelling te komen. Hierbij moeten de leerlingen samenwerken, analyseren, onderzoeken en beredeneren.

De wedstrijd sluit aan bij het concept 'Goede tijden slechte tijden' uit het examenprogramma van de Commissie Teulings. Tijdens de wedstrijd leren de leerlingen op een speelse en competitieve manier om zelf na te denken over de economische omstandigheden van ons land. Ook leren de kinderen welke factoren van invloed (kunnen) zijn op de economie.

Afgelopen schooljaar werd de prijs gewonnen door leerlingen van het Corderius College in Amersfoort. Toen deden 162 havo- en vwo-klassen mee aan de wedstrijd. De inschrijving voor de editie 2017/'18 opent in mei 2017. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids