Normal_normal_digitaal_bal

Vier scholieren uit Lochem zijn aangehouden door de politie op verdenking van herhaaldelijke DDoS-aanvallen op het computersysteem van hun school. Hierdoor werd het computersysteem meermalen platgelegd. Een van de jongens wordt er ook van verdacht tegen betaling in opdracht van anderen dergelijke aanvallen uit te voeren. Dit meldt NU.nl.

Vanaf januari waren de scholieren bezig DDoS-aanvallen uit te voeren op de computersystemen van de school. Het gaat om vier jongens in de leeftijd van zeventien, veertien en twee van vijftien jaar. Tijdens zo'n aanval maken heel veel computers, vaak vanaf verschillende locaties, verbinding met één server. Deze server kan de overload aan webverkeer niet aan, waardoor deze trager gaat werken of helemaal onbereikbaar wordt.
 
De school ervoer hierdoor grote problemen. Zo konden door het haperende computersysteem bepaalde lessen niet doorgaan en konden leerlingen, ouders en leerkrachten geen toegang krijgen tot het systeem waarin de roosters en cijfers staan. Ook kon een toets op het laatste moment niet doorgaan. Door een DDoS-aanval konden de leerlingen geen gebruik maken van het internet, wat voor de toets noodzakelijk was.
 
Een van de vijftienjarige jongens zou een website in beheer hebben gehad waarmee hij, tegen betaling, anderen in staat stelde dergelijke aanvallen uit te voeren. Een docent kwam de jongens vlak voor de zomervakantie op het spoor waarna de school aangifte deed. Ze werden afgelopen week aangehouden.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids