Normal_kerstmarkt

Tientallen middelbare scholen hebben hun geplande schoolreisje naar een Duitse kerstmarkt geannuleerd. Aanleiding is de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn gisteravond. Toch gaat niet elke school zo ver. Dit melden Omroep Brabant en RTV Noord.

Minstens vier middelbare scholen in Noord-Brabant hebben hun bezoekje naar Duitsland afgeblazen. Zowel ouders, docenten als leerlingen vonden het niet verstandig de trip te ondernemen, zo kort na de aanslag in Berlijn. Ook in Overijssel zijn er minimaal drie scholen in het voortgezet onderwijs die niet op stap gaan naar Duitsland. Een moeilijke afweging voor sommige scholen, maar zij nemen het zekere voor het onzekere.
 
In het noorden van Nederland kijken de schoolbesturen er iets anders tegen aan. Hierbij hebben tenminste drie scholen de afweging gemaakt om juist wel naar Duitsland te vertrekken. Eén daarvan laat het ook van de ouders en leerlingen zelf afhangen of zij het zien zitten om op dit moment een Duitse kerstmarkt te bezoeken. Ook hier is er sprake van een dilemma. Aan de ene kant willen de scholen niet meegaan in de de angst voor terreur, aan de andere kant heeft een school wel de verantwoordelijkheid voor alle leerlingen.
 
In de rest van het land zijn de reacties verschillend. De ene school kiest ervoor om thuis te blijven, de andere school durft het wel aan om naar Duitsland af te reizen. De middelbare scholen die in Duitsland waren ten tijde van de aanslag kijken ook verschillend tegen de gevolgen van de aanslag aan. Enkele scholen kiezen ervoor om te blijven, andere gaan, mede onder druk van ouders, vervroegd naar huis.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids