Normal_7680

UTRECHT - Op woensdag 16 november 2011 gaat ‘Spraaksaam: de movie’ in première in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht en tevens kan de expositie ‘Leven met een taalstoornis’ daar worden bezocht.

Jongeren van 12 tot 28 jaar met ernstige spraak- en/of taalmoeilijkheden (ESM) laten met de film en expositie zien hoe het is om deze stoornis te hebben. Met dit evenement geven ze bekendheid aan ESM en vragen ze begrip daarvoor. Jongeren met een taalstoornis en iedereen die zich bij hen betrokken voelt, zijn van harte welkom.

De film en expositie laten zien hoe jongeren het ervaren om moeite te hebben met het gebruiken en begrijpen van hun moedertaal en wat de gevolgen ervan zijn: thuis, in vriendschappen, op school, stageplek en in arbeidssituaties. Het is, zeggen de jongeren, lastig om ESM te hebben, maar het is nog lastiger dat niemand weet wat ESM is. Het script van de film schreven de jongeren samen met Hetty Kleinloog (SpangaS).

Naar schatting hebben 60.000 jongeren in de leeftijd van 10 tot 25 jaar in Nederland een taalstoornis, waardoor ze veel moeite hebben met het begrijpen en produceren van taal. De film en de expositie komen voort uit het project Spraaksaam, begeleid door Jet Isarin, senior onderzoeker bij Koninklijke Kentalis. Het project is voor en door jongeren met ESM in de leeftijd van 12 tot 28 jaar en heeft empowerment als belangrijkste doel. Sinds januari 2010 komen de jongeren maandelijks bijeen voor lotgenotencontact en het uitwisselen van ervaringen.

© Nationale Onderwijsgids