Normal_7690

BUNNIK - Inge Kirsten, docent Engels en decaan aan het Buitenhout College in Almere en bestuurslid van de sector vmbo-mbo van de NVS VNL (de vereniging van decanen), heeft donderdag de Johan van der Sanden- erepenning ontvangen.

Zij krijgt deze prijs volgens de jury, omdat ze een voorbeeld van een docent in het vmbo is, die zich inzet om dingen mogelijk te maken voor vmbo leerlingen. Kirsten onderscheidt zich als docent omdat zij juist buiten haar eigen klas en team actief bezig is om de begeleiding van vmbo-leerlingen te verbeteren.

Hoofdprijs en hartprijs
Naast de erepenning waren er Johan van der Sanden-prijzen voor Inge de Laat uit St. Oedenrode en voor Ad van El uit Oss.

De Laat won de hoofdprijs voor haar scriptie 'Het LWOO beleid onder de loep' over het LWOO beleid op het Elde college. De jury zegt over dit onderzoek: 'dit onderzoek kan gezien worden als een echt hulpinstrument voor het optimaliseren van het LWOO. Heel bruikbaar om direct door diverse 'actoren' in school toe te passen en een mooie aanzet voor onderzoek in de toekomst t.a.v. de komende veranderingen.'

Van El won de hartprijs, waaruit 'hart' voor het vmbo blijkt, voor zijn scriptie: 'Instructie in de steigers.' Naar strategische instructie op praktijkschool de Singel'. Over deze scriptie zegt de jury: 'De onderzoeker geeft met dit onderzoek een voorbeeld hoe praktijkonderzoek in de praktijk echt kan werken. Geen algemene aanbevelingen voor competentiegericht onderwijs maar direct met collega's onderzoeken of de ene instructiemethode niet beter is dan de andere'.

Johan van der Sanden-prijzen
Deze prijzen zijn vernoemd naar Johan van der Sanden (1948-2005). Johan van der Sanden was lector didactiek van het beroepsonderwijs aan Fontys, PTH te Eindhoven. Hij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het vmbo.

Jaarlijks worden er drie prijzen uitgereikt, een hoofd- en een hartprijs voor de beste scriptie over vmbo of praktijkonderwijs geschreven door een student als afstudeerscriptie en de Johan van der Sanden-erepenning aan iemand die als ambassadeur voor het vmbo op kan treden.

Kunstwerken
De hoofd- en de hartprijzen bestaan uit een kunstwerk van Guido Geelen en 1.000,- euro voor de studenten en een beeld van dezelfde kunstenaar voor de hogeschool waaraan de studenten zijn afgestudeerd.

De erepenning bestaat uit een kunstwerk en een draaginsigne van goudsmid Mireille Bos. Eerdere winnaars zijn Harry Grimmius (2006), Guido Beckers (2007), Marinka Kuijpers (2008), Peter Sprinkhuizen (2009) en Ad van Andel (2010).

© Nationale Onderwijsgids