Normal_7325

DEN HAAG - De Angolees Mauro Manuel (18) hoeft niet op een verblijfsvergunning voor ons land te rekenen. Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) hem maandag laten weten.

Manuel kwam zo'n 8 jaar geleden als 10-jarige jongen naar Nederland als alleenstaande minderjarige asielzoeker, naar verluidt gestuurd door zijn ouders. Sindsdien woont hij bij zijn pleegouders in Limburg, waar hij een ICT-opleiding volgde.

Zijn moeder verblijft nog steeds in Angola en hij heeft ook contact met haar, aldus het ministerie. ''Bovendien is er een opvanghuis in Angola waar alleenstaande minderjarigen adequaat opgevangen kunnen worden'', aldus het ministerie. Daarom kwam hij eigenlijk al nooit in aanmerking voor een tijdelijke verblijfsvergunning.

Terugkeer naar Angola is vanaf de eerste aanvragen om een vergunning uitgangspunt geweest, licht het ministerie toe. Zijn pleegouders wilden de jongen adopteren, maar de rechter wees ook dat af.

Verbijsterd
Defence for Children zei maandag verbijsterd te zijn. ''Mauro's recht op respect voor zijn familie- en privéleven wordt geschonden. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft Leers verzocht om voor Mauro een uitzondering te maken. Het antwoord is ijskoud 'nee'. Dit kabinet heeft lak aan het parlement.''

''Als je een uitzondering maakt, moet je dat voor de hele groep doen'', vulde Leers maandagavond aan. ''En er zijn veel jonge mensen die het nog veel slechter hebben.'' Hij zei zich wel 'veel te kunnen voorstellen' bij de emoties die de uitzetting oproept.

PvdA
Kamerlid Hans Spekman (PvdA) is teleurgesteld over het besluit van Leers. Hij hoopt en verwacht dat de advocaat van de jongeman een klacht gaat indienen bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.

''Dan roep ik Leers bij deze op om Mauro niet uit te zetten, totdat het Hof heeft geoordeeld. Wat Nederland hier doet, kan gewoon niet.” Spekman denkt daarbij ook aan de pleegouders, die jaren voor Mauro hebben gezorgd en hem probeerden te adopteren.