Normal_7386

ROTTERDAM - De langstudeersregeling heeft niet veel invloed op de studiekeuze van VWO-6 scholieren die al weten wat ze willen gaan studeren. Twijfelaars gaan echter nog meer twijfelen over hun studiekeuze.

Dit blijkt uit het eerste deelonderzoek van Risbo in het kader van de Kwalitatieve Monitor Studeren in het Hoger Onderwijs waarbij meer dan 100 Rotterdamse VWO-6 leerlingen zijn geïnterviewd.

De langstudeerdersregeling heeft voor de grote meerderheid van de ondervraagden weinig invloed op de studiekeuze: zij weten wat zij willen studeren en gaan ervan uit dat ze binnen de nominale tijd zijn afgestudeerd. Als dreigt dat dit niet lukt, zijn zij van plan gewoon harder te gaan werken.

Ongeveer een kwart van de VWO-6 leerlingen die willen gaan studeren, twijfelen in mei nog over hun keuze. De langstudeerdersregeling heeft hun twijfel doen toenemen. De druk om in één keer goed te kiezen is groter geworden, ze zien het studeren met meer angst tegemoet en voor een aantal leidt het tot risicomijdend gedrag (kiezen voor een ‘makkelijke' studie).

De langstudeerdersregeling was in mei nog niet bij één op de vijf leerlingen bekend. De helft had er nog nooit van gehoord, een derde is er vaag van op de hoogte.

© Nationale Onderwijsgids