Normal_leerlingen__kinderen__basisschool__po__huiswerk__afkijken__leren

Basisschoolleerlingen in Den Haag die volgend jaar naar de middelbare school gaan, mogen zich vanaf 1 januari 2017 voor meerdere scholen aanmelden. In de huidige (onwettige) regels van de gemeente dat basisschoolleerlingen zich slechts voor één middelbare school mogen aanmelden. Naar aanleiding van een waarschuwing van staatssecretaris Dekker van Onderwijs zijn de Haagse schoolbesturen druk bezig de regels te veranderen zodat deze vanaf 1 januari komend jaar ingevoerd kunnen worden. Dat meldt Algemeen Dagblad.

Het waren de ouders van basisschoolleerlingen die ontdekten dat de gemeente Den Haag kinderen slechts op één middelbare school laat inschrijven. Bovendien is er een  regel die voorschrijft dat een eenjarige al op de basisschool moet worden ingeschreven. Ook dat is een illegale verplichting.

Het CDA, de VVD en de PVV zijn blij dat er nu eindelijk wijzigingen plaatsvinden. De partijen pleiten al jarenlang voor meer ouderbetrokkenheid en keuzevrijheid. Fractievoorzitter Daniëlle Koster van het CDA vond de houding van wethouder Van Engelshoven, die verantwoordelijk is voor de gang van zaken in het onderwijs, niet passen bij de situatie. “De wethouder legt alle verantwoordelijkheid bij de schoolbesturen. Ze moet dit naar zich toetrekken”, zegt Koster.

De verantwoordelijke wethouder Van Engelshoven zegt de nieuwe aanmeldregels destijds keurig te hebben voorgelegd aan het ministerie van Onderwijs. Toen deze in 2013 werden ingevoerd, kwamen er ook geen waarschuwingen over eventuele onwettige regels. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids