Normal_6961

HEEMSTEDE - Volgens Willemien Ruyrok, directeur van het adviesbureau Europa, bestaan er geen onoverkomelijke juridische bezwaren tegen gescheiden klassen voor jongens en meisjes. Dat schrijft ze op de opiniepagina van dagblad Trouw vandaag.

Volgens Ruygrok biedt de Nederlandse wet eigenlijk geen mogelijkheid om jongens en meisjes apart les te geven. Ongelijke behandeling is verboden, zoals is vastgelegd in de Algemene Wet Gelijke Behandeling.

In Artikel 7 van de wet staat echter het volgende: 'Onderscheid op grond van geslacht is alleen toegestaan, indien de eigen aard van de instelling dit eist en voor leerlingen van beide geslachten gelijkwaardige voorzieningen aanwezig zijn.' Deze bepaling biedt scholen ook de mogelijkheid jongens en meisjes te scheiden tijdens het zwemmen of het sporten.

Volgens Ruygrok is het mogelijk met een kleine wijziging in de Algemene Wet Gelijke Behandeling apart onderwijs voor jongens en meisjes eenvoudig te realiseren. Over de wenselijkheid doet ze verder geen uitspraken.

Europees Recht
Naast de nationale wetgeving zou mogelijk ook Europese wet- en regelgeving in de weg kunnen staan van gescheiden klassen, maar volgens Ruygrok biedt ook Europa de mogelijkheid om jongens en meisjes apart onderwijs te geven.

Er bestaat een Europese richtlijn die verbiedt om mannen en vrouwen ongelijk te behandelen, maar deze richtlijn is niet van toepassing op het onderwijs.

Besturenraad
Een discussie over het scheiden van jongens en meisjes om leerachterstanden bij jongens tegen te gaan barstte vorige week los, nadat de Besturenraad ook via dagblad Trouw met een voorstel van die strekking kwam.

Dit schooljaar wordt er al geëxperimenteerd met gescheiden onderwijs op vijf scholen, zo meldt De Pers.

© Nationale Onderwijsgids