Normal_6701
Prinses Máxima was in haar schooltijd een enthousiaste leerling. Na haar opleiding wist ze een goede baan te krijgen in de financiële wereld in New York. Zij weet hoe belangrijk het is om diploma's te halen en dat probeert zij over te brengen op jongeren die voortijdig hun school dreigen te verlaten. Zij zijn niet genoeg opgeleid voor een baan met perspectief en dat moeten ze volgens de prinses zien te voorkomen.

Prinses Máxima nam de tijd voor hen tijdens haar bezoek aan het Wibautcollege in Amsterdam. Het is een van de drie scholen in de hoofdstad waar de organisatie Amsterdamse Plus actief is om schooluitvallers bij de les te houden. „Het gaat om aandacht. We proberen de aandacht te leggen op de sterke kanten van een leerling", zei docent Marjolijn Sanders . „Hoe weet je waar hun sterkte ligt?" vroeg de prinses. „Heel veel vragen stellen", reageerde de docent. „Stil zijn. Laten praten. Als je investeert in een leerling, dan komt het diploma vanzelf." Ouders krijgen niet de kans om de andere kant op te kijken. Ook zij kunnen telefoontjes en bezoekjes verwachten.

„Tijdens de gesprekken die ik met leerlingen heb, blijkt regelmatig dat er gaten in hun kennis zitten", zei Marloes van Gils . Zij is een van de vrijwilligers die de docenten werk uit handen neemt door het veelvuldige contact met probleemleerlingen te onderhouden. „Dat gebrek aan kennis pak ik samen met leerlingen aan. Zodat ze de moed hebben om weer verder te leren."

Het is echter niet eenvoudig om genoeg van deze geschikte vrijwilligers te vinden, volgens teammanager Jeroen Klooster : „Vaak zijn ze wel bevlogen, maar missen ze de juiste ervaring en kennis." Meteen vroeg prinses Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds: „Kan ons fonds niet zorgen voor cursussen, om aan de juiste vrijwilligers te komen?" Met beide handen greep de teammanager de gelegenheid aan: „Dat zou zeer welkom zijn." Prinses Máxima komt haar belofte na: Dit najaar presenteert het fonds een programma over de mogelijkheden voor vrijwilligers in het onderwijs.

Een derde van de voortijdig schoolverlaters komt vanwege criminele vergrijpen in aanraking met de politie, wat hun toekomstkansen alleen maar verslechtert. „Van hen vervalt 80 procent in herhaling", voegde Oranje Fonds-directeur Ronald van der Giessen eraan toe. „Als we meer vrijwilligers kunnen vinden om hen te helpen, dan zou hiermee veel winst voor de leerlingen zelf én voor de samenleving te behalen zijn." Vorig jaar ging het nog om 40.000 voortijdige schoolverlaters. Het kabinet streeft ernaar om dit aantal in 2016 terug te brengen tot maximaal 25.000.

Bron: Aanval op Schooluitval