Normal_6673

In Rotterdam slaan bedrijven, onderwijsbesturen en de gemeente de handen ineen voor een vernieuwd, toonaangevend en aantrekkelijk VMBO-techniek onderwijs in de stad.

Partijen hebben daarvoor in aanwezigheid van de Rotterdamse wethouder Korrie Louwes begin deze maand het convenant "Naar een nieuw VMBO-techniek onderwijs in Rotterdam" afgesloten.

Daarin is afgesproken om samen vorm en inhoud te geven aan twee vakscholen techniek: één op Noord en één op Zuid . Partijen beogen binnen enkele jaren een kwalitatieve en kwantitatieve groei (verdubbeling) van het aantal VMBO leerlingen techniek in de stad te realiseren.

Vmbo techniek in de stad
Het leerlingaantal VMBO-techniek in Rotterdam is het afgelopen decennium enorm gedaald, terwijl de Rotterdamse regio traditioneel veel technische bedrijvigheid kent en dit bedrijfsleven de komende decennia juist een forse behoefte heeft aan goed opgeleid technisch personeel.

Daar komt bij dat grote groepen jongeren in Rotterdam nu nog niet of nauwelijks kiest voor een opleiding in de techniek. Ook verlaten nog steeds teveel Rotterdamse jongeren het onderwijs zonder diploma of startkwalificatie.

VMBO-Manifest "Wie redt het VMBO techniek in de stad Rotterdam?" en "Rotterdams Onderwijsbeleid 2011-2014"
Bovenstaande was vorig jaar de aanleiding voor het regionale bedrijfsleven in de Maakindustrie (Metaal, Elektro, Installatie) om het Manifest "Wie redt het VMBO techniek in de stad Rotterdam" op te stellen. Daarin werd gepleit voor een doorbraak, gebaseerd op gezamenlijke visie en focus op praktijkgericht technisch onderwijs, intensieve samenwerking tussen de VMBO-scholen in de stad en tussen scholen bedrijven.

Ook het onderwijs en de gemeente zijn volop bezig geweest om het tij te keren. Onlangs is "Aanval op uitval", het tweede deel van het Rotterdams Onderwijsbeleid 2011-2014 gepresenteerd (eerder dit jaar was "Beter presteren" al gelanceerd).

Deze programma's bevatten een groot aantal concrete actielijnen. Een onderdeel van het programma "Aanval op uitval" is de realisatie van twee vakscholen techniek. Het vandaag gesloten convenant bekrachtigt de samenwerking tussen bedrijven, scholen en Gemeente Rotterdam om het VMBO techniekonderwijs in Rotterdam weer een flinke impuls te geven. Daarbij wordt (gezien de urgentie) gezocht naar structurele, ingrijpende en innovatieve oplossingen.

Techniek Vakschool weer toonbeeld van techniek(-onderwijs)
De komende maanden gaan scholen en bedrijven gezamenlijk werken aan een verdere invulling en vormgeving van deze twee vakscholen techniek, waarin ook een doorlopende leerlijn met het MBO wordt gerealiseerd. Zo willen partijen, die nu de handen ineen geslagen hebben, samen stevig bijdragen aan een betere aansluiting van het technisch onderwijs op de arbeidsmarkt.

Toonaangevend techniekonderwijs, met volop perspectief op werk en carrière, zal ook een flinke impuls geven aan techniekpromotie, loopbaanoriëntatie en beroepskeuze en eraan bijdragen dat Rotterdamse jongeren straks niet langer ‘met de rug naar techniek staan'.