Normal_onderwijs__klas__schrijven__schoolspullen__pennenbak

De primeur van de grootste correspondentie in het onderwijs vindt volgend jaar plaats tegelijk met de Nationale week van het Handschrift. In de week van 23 januari 2017 schrijven leerlingen elkaar een met de hand geschreven brief. Deze landelijke campagne is speciaal bedoeld voor de groepen vijf tot en met acht van het basisonderwijs en nu ook voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Dat meldt Klassenpost.

Diverse scholen hebben zich reeds aangemeld om deel te nemen aan de taalactiviteit. Klassenpost combineert op een functionele manier een echte met de hand geschreven correspondentie (taalvaardigheid) met een sociale onderlinge interactie (burgerschap). Leerlingen ontvangen per klas vanuit heel Nederland een met de hand geschreven brief, waardoor er ook een aantrekkelijk topografisch aspect ontstaat.

Goed kunnen schrijven staat aan de basis van taalvaardigheid, succes op school en in de maatschappij. In tegenstelling tot andere taalvaardigheden leren kinderen uitsluitend op school met de hand te schrijven. Thuis leren kinderen spreken en luisteren, maar leren schrijven is doorgaans exclusief verbonden aan de school. Klassenpost biedt het primair en voortgezet onderwijs de gelegenheid om op een praktische manier aandacht te geven aan de specifieke functies van het met de hand schrijven. De campagne combineert doeltreffend schrijven, lezen, spreken en luisteren met een onderlinge sociale interactie. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids