Normal_6487

UTRECHT (Novum) - Drie studentenorganisaties stappen naar de rechter om een boete voor langstudeerders aan te vechten. De zogenoemde Halbeheffing, vernoemd naar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) doet volgens de organisaties groot onrecht aan duizenden studenten.

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met de boete. Die houdt in dat studenten drieduizend euro collegegeld extra moeten betalen als ze meer dan een jaar extra nodig hebben om hun studie af te ronden. De beslissing zou overhaast zijn genomen en juridische bezwaren zouden te snel van tafel zijn geveegd.

De drie organisaties, het Interstedelijk Studenten Overleg, de Landelijke Studenten Vakbond en de Landelijke Kamer van Verenigingen, hebben volgens eigen zeggen 365 duizend handtekeningen verzameld tegen de plannen. Advocaten zouden vinden dat de argumenten van de studenten juridisch te onderbouwen zijn.

Het grootste bezwaar van de studenten is dat het kabinet de spelregels 'tijdens de wedstrijd' verandert. De maatregel gaat namelijk niet alleen voor nieuwe studenten gelden, maar ook voor studenten die al zijn begonnen. Die hadden daar geen rekening mee kunnen houden toen ze zich inschreven.