Normal_6387

Een Chinese scholier is het mikpunt van spot geworden van veel bloggers in China, zo meldt de Gelderlander. En dat terwijl de 13-jarige scholier Huang Yibo eigenlijk helemaal niets verkeerd heeft gedaan.

Hij was de beste leerling uit zijn klas en was één van de meest gedecoreerde Jeugdpioniers, de jeugdafdeling van de communistische partij. Op zijn weblog schrijft Huang dat het zijn droom is om te 'zorgen dat iedereen een nog beter leven krijgt'.

Toen de Jeugdpioniers echter een afbeelding van Huang gebruikten als promotiefoto ging het mis. Huang staat afgebeeld met het rode sjaaltje van de pioniers om zijn nek en kijkt minzaam de camera in. Op zijn arm prijken maar liefst vijf strepen van de Jeugdpioniers, die alleen worden toegekend aan de beste leerlingen. Vier is normaal het maximum, maar Huang heeft er vijf.

Maar in plaats van dat hem nationale roem ten deel viel, werd Huang bespot. Hij kreeg de bijnaam 'mini-Mao' en bloggers zetten openlijk kanttekeningen bij hoe de communistische partij kinderen al op jonge leeftijd tracht te indoctrineren.

De censor haalde veel berichten van internet, maar de stroom fotomanipulaties lijkt niet te stoppen. Huang heeft zijn weblog maar offline gehaald. 

Bekijk hier de fotomanipulaties van de Chinese 'mini-Mao'.

© Nationale Onderwijsgids