Normal_6263

Aanstaande vrijdag worden de 14 fietsers terugverwacht, die in 12 etappes ruim 1200 kilometer van Den Haag naar Noord-Italië fietsten. De vmbo'ers van Scholengroep Den Haag Zuid-West (SGDHZW) vertrokken na maandenlange voorbereiding op zaterdag 4 juni.

Op een enkele valpartij en wat lekke banden na is de reis erg goed verlopen. Eén leerling kon de reis niet fietsend afmaken. Hechtingen na een val maakten fietsen onmogelijk, maar hij maakte de reis verder in de volgauto mee. De drie meiden uit de groep hebben zich - zoals verwacht - kranig geweerd.

Het eindpunt, de kapel van Madonna de Ghisello (een bedevaartsplek voor wielrenners) in het Italiaanse Magreglio, werd woensdag bereikt. Na enkele uren rust vertrekt de groep in de nacht van donderdag op vrijdag per auto naar Den Haag.

De leerlingen, gemiddeld 15 jaar oud, mogen trots zijn op deze prestatie. Elke klim (de hoogste pas, de Splügenpas, is 2113 meter hoog) hebben ze op wilskracht en doorzettingesvermogen volbracht, ze hebben alle pijntjes genegeerd, zijn opgestaan na valpartijen, hebben elkaar geholpen en aangemoedigd. En ze hebben onderling enorm veel plezier gehad, een paar verjaardagen gevierd en watergevechten gehouden.

Hier en daar was er ook wat competitie: zo is er een prijs uitgeloofd voor de fietser die op eigen kracht als eerste de Splügenpas nam. Algemeen directeur Karel Bun van SGDHZW) heeft alle etappes meegefietst: "Het is een enorme klus geweest, maar het was het waard. Ik ben erg trots op deze groep kinderen. Niemand pakt hen deze ervaring nog af; zij komen er wel!".

De fietstocht was een initiatief van de bekende duursporter Hans Weeber.