Normal_6259

Een groepering die zich inzet voor allochtone Oostenrijkers, heeft donderdag een herziening van de huidige schoolhandboeken gevraagd. De groep wil met de maatregel negatieve stereotypes over Afrika uit de weg ruimen. Dat meldt Knack.be.

"Oorlog, geweld en onderontwikkeling staan op de voorgrond. Het zijn negatieve connotaties die we al in de media hebben", zo zegt Clara Akinyosoye, coördinatrice van het jaarlijkse rapport over de situatie van allochtonen in Oostenrijk.

Het rapport baseert zich onder andere op een studie van drie geschiedenis- en aardrijkskundeboeken op de middelbare school. "Men spreekt over Afrika vanaf de kolonisatie. Men suggereert hierdoor dat er van voor die tijd geen Afrikaanse geschiedenis bestaat", zo luidt het.

Oostenrijk telt ongeveer 40.000 inwoners van Afrikaanse origine, waarvan de helft over de Oostenrijkse nationaliteit beschikt. De Afrikaanse gemeenschap wordt regelmatig gestigmatiseerd door bepaalde media of door extreemrechts, aldus de belangengroepering.