Normal_6058

Twee weken waren ze bij SGDHZW te gast, vier leerlingen en drie leraren uit Zambia. Ze zitten en werken op het Makeni Eucomenical Centre in Lusaka, Zambia, de zusterschool van de scholengroep uit Den Haag.

Met deze school heeft Scholengroep Den Haag Zuid-West (SGDHZW) een meerjarig convenant, waarbij het doel is over en weer te profiteren van elkaars ervaringen. Eerder heeft SGDHZW al een aantal lokalen en schoolmiddelen kunnen bekostigen.

De Zambianen kwamen naar Den Haag om te ervaren hoe het onderwijs in Nederland is. De kinderen, twee meisjes en twee jongens van 13 en 17 jaar, hebben meegedaan in de lessen op De Haagse, het Wateringse Veld College, Zuid-West College en Het Haagsch Vakcollege.

Vooral de vakken waarin je meteen in de praktijk werkt, sloegen erg aan. Zelf krijgen zij alleen maar theoretische les, waarbij alleen de docent een boek heeft en de kinderen hun les moeten overschrijven van het bord. Zo lagen ze onder een auto om te monteren, en waren daar ook nog eens erg goed in.

Ook de lessen Culturele en Kunstzinnige Vorming werden erg gewaardeerd. Al snel stonden de Haagse kinderen om de Zambiaanse heen, om te kijken hoe bijzonder zij tekenden, en om - in het Engels - vragen te stellen. Over en weer was er belangstelling voor elkaars leef- en denkwereld.

Afrikaanse avond
De docenten waren vooral geïnteresseerd in het management van het onderwijs, landbouw en irrigatie en in verpleegkunde. Ze bezochten daartoe de kassen, de Maeslantkering, de landbouwuniversiteit in Wageningen, de Hanzehogeschool in Groningen, Steinmetz De Compaan en het Wellantcollege Madestein.

Uiteraard stonden er ook een paar toeristische trekpleisters op het programma: de Rotterdamse havens, de Amsterdamse grachten en het Haagse Madurodam, want dan kan je alles nog eens in het klein bekijken. Een bezoekje aan Duinrell ontbrak ook niet.

Het bezoek werd afgesloten met een feestelijke Afrikaanse avond waarin de leerlingen van De Haagse Theaterklas optraden samen met de Zambiaanse leerlingen, er gezongen en gedanst werd en er heerlijk Aftrikaans eten was.

Ten slotte werd ook de opbrengst bekengemaakt van de inzamelingsactie op het Wateringse Veld College: in samenwerking met Wilde Ganzen en de Vrienden van Makeni werd in heel korte tijd € 14.000 bij elkaar gebracht voor een boekenfonds. Zo krijgen de leerlingen op Makeni voortaan hun eigen boek.

Hagelslag en water
De docenten geven aan, dat zij versteld staan van het praktisch ingestelde Nederlandse onderwijs en de vorderingen op het gebied van ITC. Stap voor stap willen zij dat over gaan brengen aan hun collega's in Zambia.

Ook waren zij onder de indruk van het Nederlandse watermanagement. Het geleerde willen zij beslist in hun omgeving toe gaan passen, omdat ze in de regentijd tot over hun knieën in het water staan en niet weten hoe ze het weg moeten krijgen, maar in de droge tijd dat water goed zouden kunnen gebruiken.

De leerlingen waren ook onder de indruk van het water. De eerste keer de zee zien en varen in een boot was een onvergetelijke ervaring. Maar ook het spelen op straat was voor hen nieuw. Boterhammen met hagelslag en kaas werden zeer gewaardeerd. En de leuke contacten die ze opdeden met de leerlingen van Scholengroep Den Haag Zuid-West (waarbij er een leerling was die spontaan zijn gymschoenen weggaf) willen ze zeker vasthouden.