Normal_normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Vorig jaar zomer zijn er in de regio Eindhoven aanzienlijk hogere schooladviezen gegeven voor het voortgezet onderwijs dan de jaren ervoor. Dat komt voornamelijk door de druk die scholen voelen van ouders, denkt onderwijsbestuurder Nico van der Zanden. Ouders lijken de druk bij docenten op te voeren om een hoog schooladvies te geven. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Sinds 2014 is het schooladvies van de basisschool bindend. Maar als blijkt dat de eindtoets hoger uitvalt, moet het advies heroverwogen worden. In maximaal 25 procent van de gevallen gebeurt dat ook, toch merken scholen een duidelijk verschil ten opzichte van de jaren ervoor. Exacte cijfers zijn pas in september bekend, maar Van der Zanden, directeur van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Eindhoven en Kempenland, ziet dat er dit jaar meer zittenblijvers zijn. Ook is het aantal leerlingen die de overstap naar een lager schoolniveau moeten maken, gestegen. Soms moet een leerling daardoor zelfs naar een andere school.

Niet alleen Van der Zanden uit zijn zorgen hierover, ook diverse docenten uit de regio zien wat het effect is van een te hoog schooladvies. “Als ik zie wat ik nu in mijn klas krijg, dat is om te huilen”, zei een docente van een middelbare school tijdens een PvdA-discussiebijeenkomst. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids