Normal_5684

Op het Wetenschapscongres van 10 juni maken middelbare scholieren kennis met wetenschappelijk onderzoek. Er zijn workshops en lezingen en leerlingen presenteren het onderzoek dat ze voor hun profielwerkstuk hebben verricht. De beste presentatie wordt beloond, zo meldt de Universiteit Leiden.

Het is alweer de vijfde keer dat het Aansluitingsprogramma vwo-wo het wetenschapscongres organiseert. Het doel ervan is om scholieren van 4- tot en met 6-vwo kennis te laten maken met de wereld van onderzoek en wetenschap. De workshops en lezingen die ze kunnen volgen gaan over onderzoek, studiekeuze en een carrière in de wetenschap.

Onderzoekspresentaties
Een belangrijk onderdeel van het congres zijn de onderzoekspresentaties door leerlingen uit 6-vwo. Zij laten zien wat voor research ze hebben verricht voor hun profielwerkstuk Maatschappij of Natuur.

Het team dat er het beste in slaagt om wetenschapscommunicatie in praktijk te brengen krijgt een wisseltrofee en boekenbonnen ter waarde van 400 euro. Alle andere finalisten mogen 200 euro aan boeken besteden.

Strenge selectie
De jury onderwierp de ingezonden profielwerkstukken aan een strenge selectie. Daarbij werd onder meer gelet op originaliteit, aanpak, presentatievorm en enthousiasme. Ook de aanbevelingsbrief van de school speelde een rol van belang.

Onderwerpen
Opvallend is de verscheidenheid aan onderwerpen die de geselecteerde profielwerkstukken Natuur behandelen: de invloed van klassieke muziek op rekenvaardigheid, een zelfgemaakte robot die een lichtvlek kan volgen en diagnose van de ziekte Alzheimer met behulp van MRI.

In het profiel Maatschappij draaide het voornamelijk om sociale ontwikkelingen in Europees perspectief bezien, zoals een vergelijking van de opkomst van het populisme in Nederland, Duitsland en Italië in de jaren '20 en '30 met die van tegenwoordig.