Normal_hbo-opleiding-studie_examen_geslaagd_diploma

Bijna een op de drie middelbare scholen geeft de geslaagde eindexamenleerlingen naast hun diploma ook nog een extra document met de vaardigheden en extra activiteiten van de leerling. Vorig jaar kreeg slechts een enkeling zo'n verslag, maar dit jaar is het aantal al enorm gestegen. Paul Rosenmöller, voorzitter van de VO-raad, is er zeker van dat over een paar jaar alle leerlingen zo'n aanvulling op het diploma ontvangen. Dat meldt AD.

Op het plusdocument staan de ervaringen die de leerlingen tijdens hun schoolcarrière hebben opgedaan en wat hun (sociale) vaardigheden zijn. Hierbij valt te denken aan dat de leerling bijvoorbeeld in de feestcommissie, de leerlingen of de schoolkrantredactie heeft gezeten. Ook de extra vakken die de leerlingen gevolgd hebben maar waar ze geen examen voor doen komen op het document. Daarnaast vermelden scholen maatschappelijke stages, theatervoorstellingen en sterke sociale vaardigheden. Scholen mogen zelf bepalen wat er in het document wordt opgenomen.

Volgens Rosenmöller geeft een diploma met een cijferlijst geen volledig beeld van de leerling. “Zij hebben meer geleerd dan op het document staat waarmee ze de school verlaten.” De voorzitter is dan ook voorstander van het plusdocument, omdat er zo een beter beeld wordt weergegeven van de leerling. Het plusdocument wordt door de scholen gezien als een extra blijk van waardering die ze aan hun leerlingen mee willen geven. Ook zou het de leerlingen een stimulans geven om iets extra's te doen. De huidige eerstejaars leren zelf zo'n document bij te houden. Hierdoor leren de leerlingen om stil te staan bij waar ze goed in zijn. Uiteindelijk controleren mentoren de lijsten en maken de scholen er een officiële aanvulling op het diploma van. 

© Nationale Onderwijsgids