Normal_leerlingen_middelbare_school

Op twee scholen in Zwolle wordt volgend jaar begonnen met een project waarbij leerlingen deels hun eigen lesrooster mogen bepalen en richtingen mogen kiezen die beter aansluiten bij hun talent. Dit meldt De Stentor.

Het Thomas a Kempis college en Jena XL in Zwolle hebben de primeur met het project 'Volg je eigen weg'. Leerlingen van vmbo, havo en vwo van het tweede tot en met het voorlaatste jaar worden wel ingedeeld in een klas, maar mogen zelf weten welke lessen ze volgen. Ook mogen ze afwijken van wat de school aanbiedt en gedeeltelijk hun eigen pad volgen. Directeur Gerdien Pastink van het Thomas a Kempis college ziet al langer dat het schoolsysteem voor sommige leerlingen niet werkt. Verveling en er met de pet naar gooien zijn het resultaat. Talenten worden niet optimaal benut. Met dit project wil zij het plezier in school bevorderen, waardoor ook de prestaties verbeteren. 
 
Er kunnen maximaal 45 leerlingen meedoen komend jaar. Het slagen van het project is mede afhankelijk van de communicatie tussen en verantwoordelijkheid van leerkrachten, leerling en ouders. Daarom moeten leerlingen hun besluit motiveren voordat zij mee mogen doen. De eerste 25 aanmeldingen zijn al binnen.
 
© Nationale Onderwijsgids