Normal_diploma_certificaat

Staatssecretaris Sander Dekker heeft donderdag in Nederweert de 16-jarige vmbo-scholier Ruud van Mierlo verrast met zijn examenuitslag. Ruud heeft met 3 negens en 5 achten zijn examen cum laude gehaald. Het is dit jaar voor het eerst dat leerlingen de middelbare school (vmbo, havo en vwo) cum laude konden afronden. Deze leerlingen hebben gemiddeld een 8,0 of hoger gehaald en hebben geen onvoldoendes op hun eindlijst. Dat meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

“Toptalenten krijgen hiermee meer erkenning voor hun uitstekende prestaties”, zegt Dekker. “We belonen een student met het stempel cum laude en zorgen ervoor dat ze hiermee bij een toekomstige stage of baan goed voor de dag kunnen komen.” De staatssecretaris hoopt dat de mogelijkheid om cum laude een diploma te halen leerlingen uitdaagt om net een tandje bij te zetten. Ook moet de Nederlandse leercultuur er ambitieuzer van worden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel leerlingen dit jaar hun eindexamen cum laude hebben afgerond. In voorgaande jaren hadden circa 2500 leerlingen een score waarmee ze nu het judicium cum laude hadden gekregen.

Naast het invoeren van het cum laude eindexamen doet Dekker meer om toptalent in het Nederlandse onderwijs te bevorderen. Leerlingen mogen tegenwoordig ook buiten de schoolmuren onderwijs volgen, ze mogen vakken eerder afronden en ze kunnen op een hoger niveau examen doen voor een vak als ze daarin uitblinken. 

© Nationale Onderwijsgids