Normal_examen_middelbare_school_vlag_geslaagd_wiki_-c_

De ruim 200.000 eindexamenleerlingen op het vmbo (niveau TL en GL), havo en vwo krijgen vandaag te horen of de vlag uit kan. De leerlingen die toch nog een examen moeten herkansen, gaan hiermee 21 juni van start. Vmbo-leerlingen van de afdelingen KB en BB hebben eerder al de uitslag gekregen, de herexamens zijn daar 9 juni begonnen.

Vandaag worden de normeringen van de examens voor leerlingen van het vmbo, havo en vwo bekendgemaakt. Dan is duidelijk wat voor eindcijfers de examenleerlingen hebben. Dit jaar voor het eerst zijn antwoorden op open vragen in de centrale examens Nederlands havo en vwo beoordeeld op correct taalgebruik. Dit heeft bij veel examenkandidaten geleid tot extra druk. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft hiermee rekening gehouden bij de normering.

Dit jaar kwam er een recordaantal van ruim 203.000 klachten binnen bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren. Nog nooit eerder kwamen er zoveel klachten binnen bij het LAKS. Voor het eerst gingen de meeste klachten niet over het vwo examen Nederlands, maar kreeg het havo examen Engels die twijfelachtige eer. Sterker nog, met 26258 is dit het examen waar het meeste over geklaagd is ooit.

Elk jaar wordt een inhoudelijke discussie door vakdocenten over bepaalde examens gevoerd. Deze betrokkenheid is belangrijk voor het College voor Toetsen en Examens (CvTE). Graag intensiveert het CvTE het komende jaar de dialoog over de kwaliteit van de examens en de manier waarop centrale examinering kan blijven aansluiten bij de ontwikkelingen op scholen. Vanaf het komend schooljaar vervangen de profielvakken in het vmbo de huidige beroepsgerichte vakken. Op pilot-scholen zijn voor deze profielvakken al centraal schriftelijke en praktische examens afgenomen. Deze zijn goed verlopen, aldus het CvTE.

© Nationale Onderwijsgids