Normal_steoelen__leeg__examen__eindexamen__examenhal

D66 pleitte vandaag in een debat in de Tweede Kamer dat middelbare scholieren die gezakt zijn voor de examens, hun voldoendes mee kunnen nemen als ze het jaar herkansen. Het plan wordt gesteund door de VO-raad. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs laat nu onderzoeken of dit mogelijk is. Voor eind 2016 wil de staatssecretaris de Kamer hierover informeren. Dat meldt NOS.

Eindexamenleerlingen die nu zakken moeten het hele jaar overdoen, inclusief de gehaalde vakken. D66 vindt dit zonde van de moeite en stelt dat de leerlingen de vakken die ze al beheersen op een hoger niveau kunnen volgen of een stage kunnen doen.

De staatssecretaris zei in het debat dat het toestaan van deelexamens aansluit bij alle ideeën die het kabinet heeft over flexibiliteit van het onderwijs. Dekker laat nu onderzoeken wat de consequenties zijn voor het voortgezet algemeen volwassen onderwijs (vavo) is, waar leerlingen nu al deelcertificaten kunnen halen. De staatssecretaris wil namelijk niet de vavo verliezen door het plan van D66 in te voeren. D66-Kamerlid Paul van Meenen is het hier mee eens, maar wil dat leerlingen zelf de keuze krijgen waar zij hun herkansingen doen. “Nu is er eigenlijk geen keuze. Als je niet alle vakken over wilt doen, dan moet je naar het vavo en ik denk dat voor veel leerlingen de eigen school een betere omgeving is”, aldus Van Meenen.

© Nationale Onderwijsgids