Normal_internet_verslaving_meisje_achter_computer_sociale_netwerk_sites

Educatieve computerspellen kunnen een effectieve bijdrage leveren aan het vmbo-onderwijs. Instructieve ondersteuning in de vorm van deels uitgewerkte voorbeelden kunnen de effectiviteit van zo’n spel optimaliseren. Dat concludeert orthopedagoog en instructietechnologe Judith ter Vrugte in haar proefschrift ‘Serious Support for Serious Gaming: Enhancing Knowledge Acquisition in a Game for Prevocational Mathematics Education’. Dat meldt NWO.

Computerspellen kunnen een effectieve instructiemethode vormen. In educatieve spellen wordt meestal uitgegaan van actief en ontdekkend leren door het kind. De educatieve inhoud is veelal ingebed in het spel en de verhaallijn. Judith ter Vrugte: “De kennis die kinderen tijdens het spelen opdoen is vaak impliciet en context-gebonden. Hoe waardevol dat ook is, onderwijs streeft juist vaak naar ‘expliciete’ kennis. Het toevoegen van instructieve ondersteuning zou deze overgang kunnen ondersteunen en de effectiviteit van educatieve spellen optimaliseren. Er is echter nog weinig bekend over de vorm en implementatie van deze instructieve ondersteuning bij educatieve computerspellen.’

Ter Vrugte voerde met tieners uit het vmbo studies uit op basis van een met hulp van vmbo-leraren samengesteld computerspel dat zich richt op de vaardigheid ‘verhoudingen’ binnen het rekenonderwijs. “In alle gevallen bleek dat het werken met het educatieve spel een positief effect had op de kennisverwerving van de leerlingen. Daarnaast bleek dat het in het spel inbedden van instructieve ondersteuning in de vorm van uitgewerkte voorbeelden de effectiviteit kon versterken. Na het spelen van het spel met ingebedde uitgewerkte voorbeelden presteerden leerlingen significant beter op een domeinkennistoets (‘verhoudingen’) en lieten zij meer expliciete kennis zien dan leerlingen die het spel hadden gespeeld zonder die voorbeelden”, aldus de promovenda.

Het onderzoek werd uitgevoerd met financiering uit het onderwijsonderzoekprogramma PROO van NWO en NRO. 

© Nationale Onderwijsgids