Normal_5351

Veel kunnen zestienjarigen niet doen om hun kans op een goede baan te vergroten, maar lezen helpt wel degelijk, zo meldt Nu.nl.

Lezende tieners komen later vaker op de universiteit terecht en krijgen een betere baan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford.

De vakgroep sociologie van deze universiteit deed onderzoek onder 17.200 respondenten, geboren na 1970. Zij gaven antwoord op vragen over hun naschoolse activiteiten in hun jeugd en hun daaropvolgende loopbaan.

De conclusie luidt dat meisjes die op zestienjarige leeftijd regelmatig een boek lazen, later 39 procent kans hadden op een professionele of leidinggevende baan. Voor de meisjes die niet veel lazen, lag die kans op slechts 25 procent. Bij leesgrage jongens steeg de kans op zo'n baan van 48 naar 58 procent.

Koken helpt niet
Opvallend is dat andere activiteiten zoals deelname aan sport, bezoekjes aan musea, bioscopen of concerten en koken geen significante invloed lijken te hebben op de toekomstige carrière. Volgens onderzoeksleider Mark Taylor vergroot vooral het lezen van een boek de kans op een mooie baan.

Het spelen van computerspelletjes werkt volgens het onderzoek alleen maar tegen. Bij meisjes die gamen en verder geen andere activiteiten ondernemen daalt de kans op een universitaire studie van 24 naar 19 procent. Bij jongens wordt die kans van 20 naar 14 procent teruggebracht.

Andere activiteiten
Taylor suggereert dat lezen zoveel invloed heeft op een toekomstige carrière omdat het de geest helpt aan te scherpen. Als de zestienjarigen naast het lezen ook nog eens andere culturele activiteiten ondernemen, stijgt hun kans op een universitaire studie nog meer. Voor meisjes loopt dit op van 24 naar 54 procent, bij jongens van 20 naar 48 procent.