Normal_dekker__staatssecretaris__sander__onderwijs

Staatssecretaris Dekker weigerde vorige week Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) geld te geven om een middelbare islamitische school in Amsterdam te starten. Op dit besluit is ook kritiek. Dit meldt Trouw.

In een interview van Trouw met Dekker reageert hij de kritiek. Zo zegt onderwijsjurist Paul Zoontjes volgens Trouw dat er geen wettelijke basis is voor zijn beslissing om geen geld te geven aan SIO. Dekker bestrijdt dit door te zeggen dat hij met een maatschappelijk bril naar de situatie kijkt. Dekker doelt hiermee op de openlijke sympathie die een bestuurslid van SIO had voor IS. “We moeten onze leerlingen geestelijk wapenen tegen dat soort gedachten." Dekker benadrukt dat hij niets tegen bijzonder of islamitisch onderwijs heeft, maar dat hij het kwalijk vindt dat het bestuur van SIO zich niet heeft gedistantieerd van de uitspraken van het bestuurslid.
 
Op de stelling dat de staatssecretaris zich te veel zou bemoeien met de vrijheid van onderwijs, reageert Dekker: “De vrijheid van onderwijs wordt wat mij betreft ingeperkt door ideeën over hoe wij met elkaar willen omgaan.” De waarden en normen over de gelijkheid van man en vrouw, vrijheid van meningsuiting, geen discriminatie van homoseksuelen, blijven wat hem betreft ononderhandelbaar.
 
Op de vraag wat hij kan doen voor andere bestuurders die een islamitische school willen starten, antwoordt Dekker dat hij op dit moment niet zoveel kan doen omdat de huidige wetgeving op het gebied van het stichten van nieuwe scholen dit nog niet toelaat. Er is echter een wetsvoorstel in de maak waarin het makkelijker moet worden gemaakt om nieuwe scholen te starten.
 
© Nationale Onderwijsgids