Normal_aardbol_aardrijskunde_wereld

Door een vergissing van de school moeten twee vmbo-klassen van het CSG Augustinus uit Groningen hun examen Aardrijkskunde opnieuw doen. De school had Bosatlassen uitgedeeld voor gebruik tijdens het examen maar dat mag niet. De Onderwijsinspectie heeft het examen ongeldig moeten verklaren. Dit meldt NU.nl.

De vergissing werd waarschijnlijk gemaakt om het gebruik van de atlas bij de examens voor havo en vwo wel is toegestaan maar voor vmbo niet. De fout werd door de school zelf ontdekt en direct aan de Onderwijsinspectie gemeld. Deze zag geen andere mogelijkheid dan het examen ongeldig te verklaren. Dit betekent dat in totaal 24 leerlingen van de school in het tweede tijdvak opnieuw aan de bak moeten voor het vak.

De school heeft alle leerlingen die het betreft een brief gestuurd en ook gebeld om ze op de hoogte te brengen. De leerlingen hebben de tegenslag sportief opgevat, aldus directeur Ritske Tulner van het Augustinus. Om het leed wat te verzachten biedt de school bijlessen en extra ondersteuning aan om de leerlingen goed voor te bereiden op de herkansing in juni. Mochten ze dan een onvoldoende halen voor het vak hebben ze in het derde tijdvak nog een kans. Overigens heeft de leiding nog niet met alle scholieren contact weten te krijgen. Sommige leerlingen zijn waarschijnlijk al op vakantie.

In totaal maakten ruim 17.000 vmbo-leerlingen maakten afgelopen maandag het examen Aardrijkskunde. De meeste kandidaten vonden het examen goed te doen. De klachten die binnenkwamen bij het meldpunt van LAKS vielen dan ook mee.

© Nationale Onderwijsgids