Normal_leerling_middelbare_school_vinger

In Amsterdam moet geloot blijven worden als er niets verandert in de capaciteit van middelbare scholen of in de voorkeuren van de leerlingen. Dat blijkt uit de eerste matchinganalyse van 2016. Op populaire scholen zoals Cygnus gymnasium, Spinoza Lyceum, Hyperion en Amsterdams Lyceum zijn bijna duizend plekken te weinig om alle leerlingen op hun eerste voorkeur te plaatsen. Dit meldt Het Parool.

Uit de analyse van de matching begin april bleek dat scholen 13 procent van de leerlingen niet op de plek van hun eerste keus konden laten inschrijven. Het ging om in totaal 966 plaatsen. Dit komt overeen met het aantal plekken in 2015. 
 
Bij de gymnasia waren 51 plekken te weinig voor leerlingen die daar hun eerste keus adden liggen. Het Hyperion en het Amsterdams Lyceum hadden zelfs 154 plaatsen te weinig. Maar ook bij havo en vmbo hadden scholen minder plek dan vraag. 
 
De reservelijsten, waar een kind op terecht kwam als die school hoger op de voorkeurslijst stond dan de school waar hij geplaatst is, zijn het langst bij de havo-afdelingen van het Spinoza Lyceum en het St. Nicolaas Lyceum. 
 
De analyse is gedaan op basis van de eerste resultaten van het nieuwste matchingsysteem. De heroverweging, waarbij een advies na de eindtoets in overleg kan worden opgewaardeerd, moet nog plaatsvinden. 
 
© Nationale Onderwijsgids