Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Leerlingen met een mavo-diploma moeten nu een toelatingscode hebben om door te kunnen stromen naar de havo. Zo kunnen scholen een gemiddeld eindexamencijfer eisen van een 6,8. Als het aan de SP ligt komt hier verandering in. De partij is van mening dat deze leerlingen na de examens de kans moeten krijgen zich verder te ontwikkelen, ongeacht hun eindexamencijfer. Dat meldt Het Parool.

Erik Flentge, raadslid van de SP, ziet de cijfereis als een drempel voor leerlingen die na de vmbo-t naar de vierde klas van de havo willen gaan. “Belemmeringen om diploma's te kunnen stapelen moeten zoveel mogelijk verdwijnen. Daar valt nu nog een hoop aan te verbeteren”, zegt Flentge. De partij vindt het niet logisch dat er een gemiddelde van een 6,8 wordt geëist en vraagt zich af waar dat cijfer op gebaseerd is. “Waarom mag iemand met een 6,7 niet naar de havo? Natuurlijk is er een niveauverschil tussen vmbo-t en havo, maar het ligt in elkaars verlengde. Ik zie niet in waarom je iemand zou uitsluiten”, aldus Flentge.

De Tweede Kamer staat achter het plan en er is inmiddels een motie over aangenomen, maar volgens Flentge wordt er getreuzeld. De partij wil dat er zo snel mogelijk actie wordt ondernomen en gaan nu eerste proberen het lokaal aan te pakken. Vandaag dient Flentge hiervoor schriftelijke vragen in bij het stadsbestuur. 

© Nationale Onderwijsgids