Normal_examen_tentamen_leerling

Het aantal scholieren dat langer de tijd krijgt bij het maken van examens groeit hard. Bijna één op de zeven eindexamenkandidaten krijgt een uitzonderingspositie. In 2011 was dat nog ongeveer één op de tien. Dat blijkt uit cijfers van de onderwijsinspectie, meldt het Algemeen Dagblad. 

Leerlingen met een handicap zoals dyslexie, adhd, een beperkt gehoor- of gezichtsvermogen kunnen extra tijd krijgen bij een examen. De middelbare scholen moeten om toestemming vragen bij de inspectie. Leerlingen moeten een verklaring kunnen overleggen om aan te tonen dat ze stoornis hebben. Onlangs werd duidelijk dat zulke verklaring erg makkelijk te verkrijgen zijn. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs doet onderzoek naar de kwaliteit van deze verklaringen.

Door de middelbare scholen wordt het vaakst uitzonderingen gevraagd voor leerlingen met dyslexie. Ook de groep met dyscalculie, concentratieproblemen of psychische handicaps is groeiende, zo blijkt uit de cijfers. In totaal krijgen 27.500 leerlingen een uitzonderingspositie bij eindexamens. 

© Nationale Onderwijsgids