Normal_wiskunde_formule_schoolbord_leerling

De Tweede Kamer wil dat middelbare scholieren die minder goed zijn in een bepaald vak, deze op een lager niveau kunnen volgen. Staatssecretaris Dekker van Onderwijs wil nu alleen nog toestaan dat leerlingen die uitblinken in een vak het examen op een hoger niveau kunnen maken. Zo kan een vmbo-scholier een vak op havo-niveau volgen. Andersom kan bijvoorbeeld een vwo'er niet een vak op een lager niveau volgen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De Tweede Kamer zet vraagtekens bij het advies van de Onderwijsraad. De raad adviseerde Dekker in november om scholieren hun zwakke vakken niet op een lager niveau te laten doen. De leerlingen zouden het zichzelf dan 'gemakkelijk maken'. De staatssecretaris nam dit advies over, omdat hij vreesde dat de waarde van het middelbareschooldiploma anders daalt. D66-Kamerlid Paul van Meenen is van mening dat het systeem aangepast moet worden aan de studenten en niet de student aan het systeem. “Flexibilisering werkt twee kanten op, niet alleen de kant die Dekker op wil.”

De Kamer wil experimenteren met het volgen van een vak op een lager niveau, mits het om maximaal één vak gaat. De VO-raad had eerder al een Dekker gevraagd om het mogelijk te maken dat leerlingen een vak op een lager niveau afronden. Ook het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is voorstander. “In het plan van Dekker lijkt het alsof scholieren alleen recht hebben om te excelleren. Maar maatwerk is meer dan alleen vakken op een hoger niveau volgen”, aldus LAKS-voorzitter Andrej Josic.

© Nationale Onderwijsgids