Normal_speelplaats_schoolplein_pauze_spelen

Sportlessen, gezond eten en aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling zijn bekende begrippen en veel scholen vinden dit belangrijk. Maar hoe ziet de praktijk er eigenlijk uit op een Gezonde School? Welke activiteiten zijn er allemaal en wat levert het op? Deze en meer vragen werden beantwoord op vrijdag 8 april tijdens de Inspiratietour Gezonde School. Ruim 75 professionals uit het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs bezochten acht Gezonde Scholen in vier regio’s. Dat meldt Gezondeschool.nl.

De dag begon gezamenlijk op het kantoor van GGD GHOR Nederland met een workshop van dr. Rinka van Zundert, oprichter Veer- & Leerkracht en docent Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens een interactieve presentatie legde ze uit dat je een optimistische denkwijze kunt leren en dat welbevinden breder is dan geluk. Ze sloot haar lezing positief af: “Als kinderen gelukkiger zijn, voelen ze zich beter én zijn hun schoolprestaties beter.”

De Gezonde Scholen in de vier regio’s hadden op hun eigen locatie een programma samengesteld. Want wat houdt een Gezonde School zijn in de praktijk in? Zo werd onder andere het Gezonde Schoolplein en de Gezonde Schoolkantine zichtbaar en werd de prettige samenwerking met de GGD in de regio genoemd.
Met de Gezonde School-aanpak komen scholen tegemoet aan de steeds groter wordende wens om gezondheid structureel een plek te geven binnen de scholen in Nederland. Het programma Gezonde School geeft scholen de mogelijkheid aan de slag te gaan met gezonde thema’s zoals Welbevinden en sociale veiligheid. Met de landelijke inspiratietour 2016 geeft GGD GHOR Nederland het duwtje in de gezonde richting.

Het vignet is een kwaliteitskeurmerk. Met het vignet Gezonde School laat je zien dat jouw school voldoet aan de kwaliteitscriteria die zijn opgesteld door deskundigen, experts op het gebied van Voeding, Bewegen en sport, Welbevinden en sociale veiligheid et cetera, zoals het Voedingscentrum, de Hartstichting, NOC*NSF, KVLO en het Trimbos-instituut. Er zijn op dit moment 598 Gezonde Scholen, 456 in het basisonderwijs, 99 in het voortgezet onderwijs en 43 mbo-schoollocaties. GGD GHOR Nederland is namens de partners beheerder van het vignet Gezonde School.

© Nationale Onderwijsgids