Normal_vluchteling__asielzoeker__asielzoekerscentrum__azc__vluchtelingkind__syrie

Op 1 maart 2016 gingen 7.600 van de 8.100 leerplichtige jongeren in opvangcentra naar school. Dit is 94 procent van de leerplichtige asielzoekerskinderen, rapporteert het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Dit schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een brief aan de Tweede Kamer. 

De bewindsman toont zich tevreden over de cijfers. “Het is goed om te zien dat scholen en gemeenten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en zich inspannen om voor elke jongere een passende onderwijsplek te vinden. In de meeste gevallen is dit op korte termijn gelukt”, schrijft hij. Het overgrote deel van de kinderen volgt uiterlijk drie maanden na binnenkomst in Nederland onderwijs.

Er zijn 500 asielzoekerskinderen die niet naar school gaan, maar daarvan meldt het CAO dat naar verwachting driekwart in de loop van de maand maart alsnog naar school gaat. Circa 100 jongeren gaan om uiteenlopende redenen niet naar school. Ze verblijven slechts kort op de locatie, hebben specifieke medische ondersteuning nodig of zijn bijna meerderjarig en daardoor moeilijk te motiveren om naar school te gaan.

De Tweede Kamer ontvangt voor het zomerreces een eerste voortgangsrapportage over het onderwijs aan asielzoekerskinderen. 

© Nationale Onderwijsgids