Normal_techniek__techniekdag

De finalisten van de 3M Fonds Science Challenge zijn bekend gemaakt. Dit is een wedstrijd om middelbare scholieren te interesseren voor techniek en wetenschap. De jury heeft op basis van het aantal stemmen en de criteria 'innovatie, relevantie, uitwerking en presentatie' de 5 finalisten van de 3M Fonds Science Challenge bekend gemaakt. Dat meldt 3M Fonds.

De scholen reageerden erg enthousiast op dit initiatief omdat het STEM tastbaar maakt voor leerlingen. Ruim 100 scholen in Nederland hebben dan ook een STEM project ingestuurd. Projecten van de finalisten zijn onder meer een fiets met zonnepanelen in de wielen, zout water omzetten in zoet water door middel van klei en het ventilatiesysteem verbeteren door fijn stof uit de lucht te halen. De finalisten zijn: Norbertuscollege uit Roosendaal, Rietveld Lyceum uit Doetinchem, Pius X College uit Almelo, De Boerhaave uit Deventer en Christelijk College Nassau Veluwe uit Harderwijk.

De teams die in de finale zitten mogen samen met hun klas een hele dag op bezoek in het 3M lab in Delft. Die dag geven onze 3M experts tips om het idee of prototype nog beter te maken. Tijdens de finale presenteren de vijf finalisten hun project en zullen ze worden beoordeeld door het aanwezige publiek en een jury. De vijf teams gaan overigens met een mooie cheque naar huis, te besteden aan nuttige zaken voor de school en leerlingen. Afhankelijk van hun plaats in de eindrangschikking krijgen zij 10.000, 5.000 of 2.500 euro. De finale vindt plaats op 22 april bij 3M te Delft.

© Nationale Onderwijsgids