Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Zowel in het mbo als in het basisonderwijs is het aantal voltijdbanen voor onderwijsondersteuners flink gedaald. In het voortgezet onderwijs is de daling minder merkbaar. Dit blijkt uit antwoorden van minister Jet Bussemaker van Onderwijs op Kamervragen over de arbeidsmarktkansen van onderwijsassistenten en lerarenondersteuners. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

Volgens Bussemaker is het aantal voltijdbanen voor onderwijsondersteuners in het middelbare beroepsonderwijs de laatste jaren met ruim 15 procent gedaald. Voor het basisonderwijs was dit 11,2 procent. In het voortgezet onderwijs daalde het aantal fte van 20.400 naar 19.900. In de berekeningen worden klassenassistenten, conciërges, instructeurs, administratie- en beheerspersoneel meegeteld.
 
Mbo-studenten maken zich zorgen over hun toekomst als onderwijsassistent. Het aantal vacatures voor onderwijs- en klassenassistenten in het basisonderwijs is gedaald en de werkloosheid is sterk toegenomen 12,8 procent. in 2014. Sinds 2010 is het aantal ondersteuners dat is afgestudeerd echter gedaald met 20 procent. 
 
Volgens Bussemaker moeten studenten eerlijk voorgelicht worden over de arbeidskansen voor onderwijsondersteuners. Op dat vlak is nog wel wat eer te behalen voor mbo-instellingen.
 
© Nationale Onderwijsgids