Normal_les_docent_klas_studeren_college

Eerstegraads docenten in het voortgezet onderwijs worden schaars. In Limburg zijn de problemen weliswaar niet zo erg als in de Randstad, maar ook in het zuiden van Nederland heerst er schaarste op de arbeidsmarkt. Dat meldt Dagblad de Limburger. 

In Rotterdam zijn er zo weinig bevoegde docenten dat er een bonus wordt uitgereikt om leraren te lokken het beroep uit te oefenen. Gaan Limburgse scholen dat ook doen? “Ik moet er niet aan denken”, reageert Peter Badoux, voorzitter van het college van bestuur van Onderwijsgemeenschap Venlo & Omstreken. “Zo’n transfermarkt is funest voor de samenstelling van je team, voor de continuïteit, voor de betrokkenheid. De wiskundeleraren weten al dat ze zeer gewild zijn.”

Een paar weken geleden besteedde onderzoeksprogramma Zembla aandacht aan de problematiek. Er zijn voornamelijk docenten in de bètavakken en de talen te weinig. Het vak docent is blijkbaar niet populair bij de jeugd. “Vergeet niet dat een docent in het voortgezet onderwijs twintig jaar geleden nog status had. Dat beeld is flink geërodeerd. Docenten hebben er zorgplicht en een berg bureaucratie bijgekregen. Tel daarbij op dat de politiek graag de maatschappelijke problemen op het bordje van het onderwijs legt. Leraar zijn anno 2016 heeft niet de uitstraling die het vak verdient”, zegt Badoux.  

© Nationale Onderwijsgids