Normal_klas__kinderen__po__so__groep__jongens__ict__laptop__tablet

Het nationaal expertisecentrum voor leerplanontwikkeling SLO en Kennisnet hebben een nieuw model ontwikkeld van de 21e eeuwse vaardigheden. Dit model omschrijft elf vaardigheden die leerlingen nu en in de toekomst nodig hebben. Deze vaardigheden zouden nu nog te weinig aan bod komen in het onderwijs. Dat meldt SLO.

In 2014 voerde SLO een onderzoek uit waaruit bleek dat de 21e eeuwse vaardigheden nog weinig doelgericht en structureel aan de orde komen in het onderwijs. Zo zou er beperkte aandacht zijn voor de vaardigheden in landelijke leerplankaders. Ook in reguliere methodes zouden ze weinig substantieel en systematisch voorkomen. Volgens SLO waren vooral creatief en probleemoplossend denken en handelen en digitale geletterdheid nog weinig uitgewerkt. Docenten gaven aan dat ze meer kennis en inzicht willen hebben in wat deze vaardigheden concreet inhouden. Ook willen ze lesmaterialen voor concrete houvast in de praktijk. De SLO heeft daarom in 2015 deze vaardigheden verder uitgewerkt.

In het nieuwe model gaat het om vaardigheden als creatief en probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken en zelfregulering, maar ook de verschillende onderdelen van digitale geletterdheid: ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. De vaardigheden zijn hier te bekijken. Per vaardigheid is een voorbeeldmatig leerplankader opgesteld. Op de website worden binnenkort ook voorbeeldmaterialen gepubliceerd die samen met docenten uit het basis- en voortgezet onderwijs ontwikkeld zijn.

© Nationale Onderwijsgids