Normal_4277
Nederland telt zo’n 80.000 risicojongeren in de jeugdhulpverlening van 15-26 jaar met vaak forse schulden, zo meldt het GKB.

Jongeren in de jeugdhulpverlening hebben doorgaans een lage opleiding en moeten vaak al op jonge leeftijd op eigen benen staan. In de praktijk blijkt dat hulpverlening aan deze jongeren moeilijk is als zij tot over hun oren in de schulden zitten. Helaas ontbrak het jongerenwerkers tot nu toe aan goed materiaal om het thema goed omgaan met geld aan de kaak te stellen. Zolang er schulden bestaan, is het erg moeilijk om te werken aan een nieuw perspectief.

Lespakket Check je geld!
De Groningse Kredietbank en Elker ontwikkelden een uniek lespakket voor jongeren: Check je geld! Getoetst aan de competenties van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting), stelt deze leskit jongeren in staat weer grip te krijgen op hun financiële situatie. CentiQ, Wijzer in geldzaken, ondersteunde dit project financieel.
Check je geld! wordt op 3 februari 2011 in Utrecht gepresenteerd in jongerencentrum Don Bosco Spirit. Jongeren zelf gaan dan met het materiaal aan de slag.

Jongeren èn hulpverleners enthousiast
Het Nibud, de Groningse Kredietbank en Elker hebben het lespakket uitvoerig getest onder hulpverleners en ook jongeren uit de doelgroep. Het pakket moest eigentijds zijn, inhoudelijk goed en passen bij de vaardigheden en de belevingswereld van de jongeren.
Daarnaast moeten alle onderdelen afgeronde opdrachten zijn en los van elkaar te gebruiken. Zowel de jongeren als de hulpverleners zijn enorm te spreken over het nieuwe materiaal.

Zes thema’s
Check je geld! bestaat uit zes bijeenkomsten, die elk over één thema gaan. De thema's zijn gebaseerd op de Nibud-competenties en geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar die begeleid worden vanuit de jeugdhulpverlening. De bijeenkomsten gaan over betalingen, uitkomen met je geld, studeren en werken, de invloed van reclame, de kosten van op jezelf wonen en sparen en lenen. Jongeren kunnen individueel een opdrachtje maken of in groepsverband.

Check je geld! voorziet in een gat in de markt, omdat in de jeugdhulpverlening iets dergelijks nog niet bestond. Met dit pakket wordt nu iets geboden waar jongeren makkelijk mee aan de slag kunnen.

Meer informatie over het pakket en hoe het besteld kan worden is te vinden op nibud.nl