Normal_vlucht

Ondanks het toegezegde maatwerk is er nog steeds onduidelijkheid over de bekostiging van onderwijs aan vluchtelingenkinderen. Scholen zouden tienduizenden euro's voorschieten, maar weten niet of ze dat geld terugkrijgen. Dat meldt Verus. 

Wanneer leerlingen een dag na de teldatum in het voorgezet onderwijs binnenkomen, dan loopt de school een kwartaal bekostiging mis. En wanneer gaat de door de Tweede Kamer gevraagde gelijkstelling van bekostiging voor het primair (po) en voortgezet onderwijs (vo) in? Het zijn zaken waar scholen nog geen duidelijkheid op hebben gekregen.

Wim Dunsbergen, voorzitter van het bestuurlijk regionaal overleg gemeenten, jeugdzorg en onderwijs Drechtsteden noemt het verschil tussen financiering in het po en vo 'heel merkwaardig'. Het po krijgt één jaar vergoed, het vo twee. “Het ministerie heeft het over maatwerktrajecten, maar niemand weet precies hoe het zit”, zegt hij. “Er is veel onduidelijk over hoe de financiering nu gaat lopen.” 

Scholen krijgen een financiering op het moment dat een kind naar school gaat. Sommige vluchtelingen trekken echter maandenlang met bussen door Nederland. Acht maanden later komt het kind voor het eerst op een school in Nederland. “Dan krijgen we nog vier maanden gefinancierd”, aldus Dunsbergen, die vindt dat er veel onduidelijkheid is in het onderwijs en dat er beweging moet komen. “Want nu zijn schoolbesturen aan het voorfinancieren en weten ze niet wanneer en hoeveel geld ze terugkrijgen. Het ministerie zegt dat scholen niet tekort mogen komen, maar dit duurt veel te lang.”

© Nationale Onderwijsgids