Normal_4281

Op donderdag 10 februari wordt de tentoonstelling Politiek in Prent 2010 geopend door Paul Arnoldussen, journalist van Het Parool.

Voorafgaand aan de officiële opening wordt de Junior Inktspotprijs 2010 uitgereikt door leerlingen van het voortgezet onderwijs.

De tentoonstelling Politiek in Prent 2010 biedt een overzicht van de beste politieke tekeningen van 2010 van 28 politiek tekenaars. De tentoonstelling wordt gedomineerd door prenten die de ontucht in de katholieke kerk, de verkiezingen en de bezuinigingen in de kunstsector voor het voetlicht brengen. Vanuit het buitenland vormen de financiële situatie van Griekenland, het zorgplan van Obama en de voortdurende crisissfeer in Afghanistan, Iran, Irak en Noord-Korea de belangrijkste thema's.

De Junior Inktspotprijs is de prijs voor de beste politieke tekening van het voorgaande jaar en wordt gekozen door ruim 1100 jongeren van verschillende middelbare scholen in Nederland. De organisatoren, het Persmuseum en Stichting Pers & Prent, willen met dit educatieve programma jongeren stimuleren om politieke tekeningen als volwaardige nieuwsbron te zien en te gebruiken.

Eerder dit jaar werd de Inktspotprijs uitgereikt aan Peter van Straaten voor zijn tekening 'kruisverkrachting' over de ontucht in de katholieke kerk. Beide tekeningen zijn in de expositie te bekijken.

Vanaf 10 februari is ook de webexpositie te bekijken via www.persmuseum.nl/pip2010