(Novum) - Vier leerlingen van een middelbare school in Rotterdam zijn van school gestuurd vanwege gesjoemel met cijfers. Ze zouden met wachtwoorden van leraren stelselmatig cijfers in de computer hebben aangepast en dat tegen betaling ook voor andere scholieren hebben gedaan. Tien andere leerlingen zijn geschorst, schrijft het AD vrijdag.

De fraude vond plaats op het Thorbecke Lyceum in de wijk Prinsenland. De veertien betrokkenen zijn vmbo-leerlingen. De vier hoofddaders liepen tegen de lamp doordat opviel dat cijfers in de computer niet overeen kwamen met cijfers in notitieboekjes van de docenten.

Een leerling zegt in de krant dat docenten slordig omgingen met hun wachtwoorden. Zo zouden die regelmatig door de hele klas te lezen zijn wanneer een beamer werd gebruikt. Dan typte een leraar zijn wachtwoord in het vakje van de gebruikersnaam, waardoor de code zichtbaar was.

De cijfers zijn inmiddels gecorrigeerd en de school heeft maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. De ouders van de 580 leerlingen van de school hebben een brief gekregen over de cijferfraude.