Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Ook scholen zonder het predicaat 'excellente school' kunnen uitmunten op een bepaald gebied. Deze scholen hebben zich alleen niet aangemeld voor dit predicaat. Dit is een nadeel van het systeem, volgens de PO-Raad en de Algemene Onderwijsbond (AOb). Dit schrijft NOS.

De PO-Raad vindt dat elke school zou moeten kunnen meedingen naar het predicaat, niet alleen de scholen die zichzelf aanmelden. Want die scholen weten dat ze goed zijn op een specifiek gebied. De Algemene Onderwijsbond deelt deze mening. “Iedere school wil goed zijn”, volgens woordvoerder Robert Sikkes. Toch verwachten beide organisaties niet dat het hebben van een predicaat voor 'excellente school' veel consequenties heeft. Ouders kiezen toch vaak een school die zij prettig vinden en die dichtbij huis is.
 
Sinds enkele jaren kunnen scholen zich aanmelden voor het predicaat 'excellente school' bij de onderwijsinspectie. Het onderwerp waarin de scholen uitmunten kunnen zijzelf bepalen. Een jury bekijkt vervolgens of de scholen het predicaat verdienen. 130 scholen hebben te horen gekregen dat ze zich de komende drie jaar excellent mogen noemen. 
 
© Nationale Onderwijsgids