Normal_500_winnaarsprofielwerkstukkenwedstrijdls

Vijf scholieren uit 6 vwo hebben een studiereis naar Singapore gewonnen tijdens de profielwerkstukwedstrijd Life Sciences 2015-2016 van de Universiteit Utrecht. De winnaars werden op 13 januari bekendgemaakt in het Universiteitsmuseum tijdens de eindmanifestatie van de wedstrijd. De winnende scholieren deden onderzoek op het gebied van de Life Sciences. Dat meldt Universiteit Utrecht.

Leerlingen op de havo en het vwo maken in de laatste klas van de bovenbouw een profielwerkstuk, een onderzoek over een onderwerp uit het door hun gekozen profiel. Vwo-leerlingen uit heel Nederland die een onderwerp binnen de life sciences kozen, konden meedoen aan de profielwerkstukwedstrijd Life Sciences 2015-2016 van de Universiteit Utrecht.

Begin oktober dienden scholieren afkomstig van verschillende scholen een voorstel in. Ter inspiratie voor hun werkstuk volgden alle deelnemers in het najaar een van de life sciences-masterclasses. De twaalf meest veelbelovende teams kregen gedurende het onderzoeksproces een eigen wetenschapper van de Universiteit Utrecht toegewezen voor advies en tips. Deze finalisten troffen elkaar op 13 januari in het Universiteitsmuseum voor de eindmanifestatie.

Namens de jury maakte Madelon Maurice, universitair hoofddocent Celbiologie bij het UMC Utrecht, de winnaars woensdagmiddag bekend. De vijf scholieren van de winnende werkstukken gaan op studiereis naar Singapore. Tijdens deze reis zullen ze gaan bloggen over hun ervaringen.

De Profielwerkstukkenwedstrijd Life Sciences 2015-2016 is een initiatief van het programmateam Life Sciences en het Scholennetwerk van de Universiteit Utrecht. Met de wedstrijd wil de organisatie getalenteerde leerlingen uitdagen om een profielwerkstuk te maken dat niet alleen diepgravend een aspect van het thema Life Sciences op verrassende wijze uitdiept, maar dit ook op een (pre)academisch niveau weet te doen. Dit was de derde wedstrijd van de reeks. In 2013-2014 stond de wedstrijd in het teken van Institutions en in 2011-2012 in het teken van Sustainability. 

© Nationale Onderwijsgids