Normal_college_student_les_klas

Tieners moeten al op de middelbare school leren hoe zij later gezond zwanger kunnen worden. Daarvoor pleit Ruurd van Elburg, hoogleraar voeding voor het ongeboren kind en baby's van de Universiteit van Amsterdam. Al veel vroeger moeten vrouwen onderwezen worden in de gezondheidsmaatregelen rondom een zwangerschap. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens Van Elburg is het verstandig om vrouwen al op jonge leeftijd te leren hoe zij een zwangerschap gezond kunnen starten. Hoogleraar Ruurd van Elburg is vanaf vandaag professor aan de Universiteit van Amsterdam. Hij heeft als neonatoloog vele vroeggeboren baby's gezien, soms niet zwaarder dan 500 gram. “Veel vrouwen zijn niet goed voorbereid op de zwangerschap. Omdat een heleboel Nederlandse vrouwen tussen hun 20ste en 25ste jaar al kinderen krijgt, is het belangrijk om via het onderwijs op tijd te beginnen met voorlichting over gezond zwanger zijn.”

De professor stelt dat aandacht voor een gezonde zwangerschap goed gecombineerd kan worden in biologielessen en tijdens seksuele voorlichting. “Gezond eten en niet te zwaar worden is de basis om een gezond kind te krijgen.” Ook vindt hij dat vrouwen te laat beginnen met het innemen van foliumzuur. Dat begint vaak na een positieve zwangerschapstest, maar Van Elburg stelt dat je minimaal vier weken van te voren al moet beginnen. Zo geef je je ongeboren kind de beste start, waardoor latere gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden.

Rutgers WPF, kenniscentrum voor seksualiteit, laat weten de voorlichting op de middelbare school wel erg vroeg te vinden. Zij vreest dat de aandacht voor seksuele voorlichting naar de achtergrond zal raken.

© Nationale Onderwijsgids