Paul volgt dezelfde koers seksuele voorlichting in nieuw kabinet

"Ik ga niks anders doen dan ik het afgelopen jaar heb gedaan." Met die woorden wil beoogd staatssecretaris Mariëlle Paul zorgen wegnemen over de tekst uit het coalitieakkoord over seksuele voorlichting. Progressieve partijen zijn geschrokken van de tekst over neutrale relationele opvoeding, maar volgens Paul wordt die passage niet vertaald in ander beleid.

"Doelen over relationele en seksuele voorlichting zijn neutraal en beter toegesneden op de leeftijd van leerlingen, in het bijzonder in het basisonderwijs", zo valt het voornemen van het nieuwe kabinet te lezen in het coalitieakkoord. Volgens GroenLinks-PvdA-Kamerlid Anita Pijpelink straalt die passage wantrouwen over docenten uit. Ook D66-Kamerlid Jan Paternotte was niet te spreken over de formulering.

Week van de Lentekriebels

Paul, momenteel als demissionair minister ook al verantwoordelijk voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs, zegt docenten die seksuele voorlichting geven te blijven steunen. "Ik blijf naast docenten staan die uit de beste intenties hun werk doen." Over de Week van de Lentekriebels bijvoorbeeld (waarin extra aandacht is voor "relaties, weerbaarheid en seksualiteit") wordt al tijden nepnieuws verspreid, erkent Paul. In complotkringen worden berichten verspreid over ongepast seksueel onderwijs, waar de VVD'er zich naar eigen zeggen "heel stellig" tegen heeft uitgesproken.

Behoefte

"Jongeren hebben behoefte aan seksuele en relationele vorming." Dat helpt jonge mensen juist bij het stellen van grenzen, benadrukt Paul. Het beleid wordt volgens haar dan ook "in dit geval misschien heel saai, maar: meer van hetzelfde". "Ik sta voor die docenten en ik sta ervoor dat iedereen vrij en veilig zichzelf kan zijn." Op scholen mag "op geen enkele manier opvattingen worden opgedrongen aan jongeren".

Door: ANP