Op initiatief van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham gaat Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt de Onderwijsinspectie onderzoek laten doen naar de transparantie van het toelatingsbeleid van HAVO-scholen.

Van der Ham stelde de minister vragen over de doorstroommogelijkheden van scholieren die van het VMBO naar de HAVO willen. De Voortgezet Onderwijs-Raad moet van de minister gaan zorgen dat alle toelatingseisen van scholen openbaar worden.

Van der Ham: "Ik ben blij dat de minister naar aanleiding van mijn vragen in actie komt. Het is goed dat er eens kritisch wordt gekeken naar de doorstroommogelijkheden van studenten. Ieder dubbeltje moet een kwartje kunnen worden."

Extra eisen
Uit een uitzending van het programma De Ombudsman bleek dat 94% van de instellingen voor HAVO-onderwijs leerlingen met een VMBO-t diploma niet zomaar wil toelaten. Scholen blijken aanvullende eisen te stellen aan de cijferlijsten, terwijl scholieren volgens de wet niet aan extra eisen hoeven te voldoen.

Van der Ham: "Studenten met een diploma die meer willen moeten gewoon de kans krijgen om door te stromen. Ik ga er vanuit dat dat onder deze minister daadwerkelijk gaat gebeuren."