ALMELO - Het Mozaïek, school voor voortgezet speciaal onderwijs in Almelo, leidt zijn leerlingen voortaan op voor reguliere VMBO-diploma’s. De school gaat daartoe een samenwerkingsverband aan met scholengemeenschap Het Noordik.

Tot nog toe bereidde Het Mozaïek zijn leerlingen - weliswaar zonder diploma, maar wel op VMBO-niveau - voor op zogenoemde leerwerktrajecten voor de arbeidsmarkt. „Maar met een VMBO-diploma op zak zal hun positie op die arbeidsmarkt worden versterkt”, zegt Leo Rozemuller, directeur van Het Mozaïek. Zijn leerlingen - zo’n 120 in getal - hebben allemaal een psychiatrische stoornis; in negen van de tien gevallen gerelateerd aan het Autisme Spectrum. Dat is in het verleden zo gegroeid, want Het Mozaïek, met leerlingen uit een groot deel van Twente, was oorspronkelijk als ziekenhuisschool gelieerd aan de jeugdspsychiatrische kliniek De Bleskolk, tegenwoordig Karakter Almelo genaamd.

Die bijzondere doelgroep van de school maakte de opzet van opleidingen voor de ‘echte’ diploma’s VMBO-BB, VMBO KB en VMBO-T er evenwel niet makkelijker op. „Onze leerlingen hebben namelijk structuur nodig. Plotselinge roosterwijzigingen, wisselingen in groepen, veelvuldige wisselingen van docenten komen bij ons niet voor, omdat de leerlingen daardoor van slag zouden raken. Anderzijds zijn we als kleine school financieel niet in staat om allerlei dure technieklokalen in te richten. We zijn daarvoor aangewezen op samenwerking met een andere partij.”

Volgens de directeur is een geschikte partner gevonden in de buurman van Het Mozaïek, scholengemeenschap Het Noordik. Het Mozaïek zal daar gebruik maken van de voorzieningen op het vlak van de VMBO-opleidingen Bouw en Hout en Elektrotechniek. „We gaan op gezette tijden, met vaste groepen en een vaste begeleider naar de school. Het is voor de leerlingen dichtbij en bekend. Met andere woorden: het zal niet ten koste gaan van die zo belangrijke vaste structuur”, legt Rozemuller uit. VMBO-opleidingen op het vlak van administratie en verzorging blijven bij Het Mozaïek zelf in huis. „Daarbij zullen we, indien nodig, docenten van Het Noordik inhuren.”

De opleiding tot ‘echte’ VMBO-diploma’s en de samenwerking met Het Noordik is volgens Rozemuller ook van belang met het oog op de rijksbezuinigingen, waarmee het voortgezet speciaal onderwijs onder de noemer ‘Passend Onderwijs’ te maken krijgt. Die zullen ertoe leiden dat gewone scholen voor voortgezet onderwijs verantwoordelijk worden voor leerlingen die speciale zorg nodig hebben. Met een opleiding voor echte diploma’s zal Het Mozaïek voor het voortgezet onderwijs een aantrekkelijker partner worden, die desgewenst zorg op maat kan leveren voor leerlingen, die dat nodig hebben, zo verwacht Rozemuller.

Bron: Tubantia