Normal_tv__televisie__mediagebruik__kind

Partijen in de filmwereld en scholen willen dat film een belangrijke rol krijgt in het onderwijs. Hiervoor is een petitie gestart. De initiatiefnemers zijn van mening dat het hoog tijd is dat wordt erkend dat overdracht van informatie allang niet meer alleen via tekst plaatsvindt. Dat meldt CNV Onderwijs.

De kinderen van nu groeien op een in beeldcultuur, maar er zou nu nog te weinig gedaan worden met film op school. “Op school leren kinderen en jongeren lezen en rekenen, maar ze leren niet hoe ze beelden moeten lezen, of hoe ze goede beelden kunnen maken en delen. Om de generaties na ons deze vaardigheden mee te geven, pleiten wij ervoor om film op te nemen in het onderwijscurriculum van de toekomst”, zeggen de partijen.

Het onderwijs zou beter aansluiten op de huidige maatschappij wanneer film opgenomen wordt in het lesprogramma, stellen de initiatiefnemers. “Het geeft kinderen en jongeren de kennis, vaardigheden en mentaliteit om bewegend beeld te onderzoeken en te analyseren, de impact ervan op de samenleving te kunnen begrijpen en zelf verhalen te kunnen maken en publiceren”, aldus de partijen.

De initiatiefnemers vragen in de petitie aan minister Bussemaker, staatssecretaris Dekker en leden van het Platform Onderwijs2032 om zich samen met de scholen en partijen in de filmwereld hard te maken voor een vaste plek van film in het curriculum. De petitie loopt tot en met 25 januari. Eind januari worden de handtekeningen aangeboden aan het ministerie van Onderwijs. 

© Nationale Onderwijsgids