Definitieve resultaten van het Project Voorkom Alcoholschade bij Jongeren van de Reinier de Graaf Groep wijzen uit dat het nazorgtraject van de Polikliniek voor Jeugd & Alcohol effectief is in het bereiken van een gedragsverandering zowel bij ouders als bij jongeren in de leeftijdscategorie tot 16 jaar.

Goede nazorg aan patiënten met een alcoholintoxicatie helpt recidive voorkomen, maar is bovendien noodzakelijk omdat bij ruim een derde van de jongeren sprake is van onderliggende problematiek op het gebied van gedrag, school en/of gezin, die doorverwijzing of kortdurende interventie noodzakelijk maakt.

De uitkomsten van het project en het definitieve protocol worden vandaag gepresenteerd tijdens het symposium 'Help! 'Verzuipt' uw patiënt of cliënt?' in Regardz Buitensociëteit in Zwolle. Het symposium wordt georganiseerd door het Partnership Vroegsignalering Alcohol i.s.m. het Project Voorkom Alcoholschade bij Jongeren van de Reinier de Graaf Groep.

Polikliniek voor Jeugd & Alcohol
Onder leiding van kinderarts dr. Nico van der Lely en jeugd- en kinderpsycholoog drs. Mireille de Visser is vanuit de eerste Polikliniek voor Jeugd & Alcohol (de 'Alcoholpoli') in Delft het protocol en nazorgtraject ontwikkeld voor jongeren opgenomen met een alcoholintoxicatie.

Daarna is het protocol en nazorgtraject in vier pilotziekenhuizen uitgevoerd, getest en onderzocht op toepasbaarheid (Hoorn, Leeuwarden, Eindhoven en Veldhoven). Belangrijkste conclusie is dat goede nazorg helpt recidive voorkomen.

Het protocol kan vanaf 2011 worden geïmplementeerd in meer Nederlandse ziekenhuizen.

Bron: Trimbos